Tensiune mărită - simptome, cauze și tratament

În medicină, tensiunea mărită se numește hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială apare atunci când presiunea sângelui asupra arterelor crește. În cazul în care tensiunea arterială ridicată este persistentă (cronică), aceasta ar putea avea consecințe grave.


Hipertensiunea crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boală cronică de rinichi. Studiile arată că, dacă hipertensiunea nu este gestionată, tensiunea arterială va continua să crească, provocând daune ireparabile arterelor, vederii și rinichilor.


Hipertensiunea are puține simptome, prin urmare este foarte greu de diagnosticat. Acest ucigaș tăcut afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume. Această afecțiune periculoasă afectează o gamă largă de oameni, dar dacă este descoperită la timp, poate fi tratată eficient. La nivel mondial, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai ușor de evitat cauze de boli cronice și de mortalitate timpurie.

Tensiunea arterială normală

Este util să ne uităm la modul în care este măsurată tensiunea arterială pentru a înțelege mai bine hipertensiunea. Aceasta este legată de bătăile inimii, iar o citire a tensiunii arteriale are două cifre:

Forța exercitată asupra arterelor sanguine în timp ce inima bate este măsurată prin tensiunea sistolică (numărul de sus).

Tensiunea diastolică (numărul de jos) măsoară presiunea asupra vaselor de sânge atunci când inima se odihnește între bătăi.


Milimetri de mercur sunt utilizați pentru a măsura tensiunea arterială (mm Hg). Mercurul a fost utilizat în primele manometre precise și este folosit și astăzi ca unitate de măsură standard în domeniul medical.

Odată ce manșeta este îndepărtată și tensiunea arterială este măsurată, puteți vedea unde se situează rezultatele dvs. în cadrul ghidurilor privind hipertensiunea arterială:


120/80 este considerată tensiune arterială normală.

Acest interval de tensiune arterială este considerat normal. Dacă rezultatele testului dvs. se încadrează în această grupă, mențineți comportamente sănătoase, cum ar fi exerciții fizice frecvente și o dietă bogtă în alimente și substanțe nutritive.


120-139/80-89 este considerată prehipertensiune arterială

Dacă măsurătorile tensiunii arteriale sunt frecvent ridicate, riscați să dezvoltați hipertensiune arterială dacă nu luați măsuri pentru a o controla.


Hipertensiune arterială Gradul 1: 140-159/90-99

Atunci când măsurătorile tensiunii arteriale rămân în mod constant în acest interval, aveți hipertensiune arterială de gradul 1. În acest punct, medicii vă pot sfătui să faceți modificări ale stilului de viață pentru a vă reduce la minimum șansele de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.


Hipertensiune arterială Gradul 2: 160/100 sau mai mult

Dacă tensiunea arterială rămâne în mod regulat în acest interval, este probabil ca medicul dumneavoastră să vă recomande medicamente pentru tensiune arterială, precum și modificări ale stilului de viață.

Simptomele tensiunii mărite

Multe persoane cu tensiune mărită nu prezintă niciun simptom, chiar și atunci când tensiunea arterială este periculos de mare. Un procentaj mic de persoane suferă de anumite simptome de tesniune mare, cum ar fi:

  • Dureri de cap cauzate de hipertensiune
  • Dificultăți de respirație
  • Sângerări nazale

Cu toate acestea, este posibil ca aceste simptome să nu aibă legătură cu tensiunea mărită și, în general, ele nu apar decât atunci când hipertensiunea a atins niveluri mult prea ridicate. Acesta este motivul pentru care testarea frecventă a hipertensiunii ar trebui să facă parte din orice practică de sănătate.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Există două forme de hipertensiune arterială:

1. În hipertensiunea arterială primară nu există o cauză evidentă a tensiunii arteriale crescute. Acest tip se dezvoltă frecvent treptat, în timp.

2. Hipertensiunea secundară se referă la tensiunea arterială ridicată indusă de o problemă medicală de bază. De obicei, se manifestă brusc și provoacă o tensiune arterială mai mare decât hipertensiunea primară. Hipertensiunea arterială secundară poate fi cauzată de o serie de afecțiuni, printre care:

  • Anomalii ale vaselor de sânge care apar înainte de naștere.
  • Apneea poate provoca o scădere a oxigenului, care poate deteriora pereții vaselor de sânge. Apneea poate cauza, de asemenea, ca sistemul nervos să genereze substanțe care determină creșterea tensiunii arteriale.
  • Creșterea circulației sângelui este cauzată de creșterea în greutate. Acest lucru pune o presiune suplimentară asupra pereților arterelor. Depozitele de grăsime produc, de asemenea, substanțe (cum ar fi leptina) care cresc tensiunea arterială.
  • Sarcina poate duce la creșterea tranzitorie a tensiunii arteriale (hipertensiune indusă de sarcină).
  • Medicamente și suplimente alimentare. Anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală pot crește tensiunea arterială. Suplimentele naturale sau pe bază de plante, precum și substanțele ilicite, ar putea provoca hipertensiune arterială la unele persoane.
  • Boala polichistică renală. Chisturile renale împiedică funcționarea adecvată a rinichilor și ridică tensiunea arterială la persoanele cu această boală ereditară.
  • Tulburare glomerulară. Micile filtre ale rinichilor (glomeruli) se pot umfla, limitând funcția și producând hipertensiune arterială.
  • Complicații ale diabetului. Diabetul poate afecta, de asemenea, mecanismul de filtrare al rinichilor, ducând la hipertensiune arterială.
  • Probleme cu tiroida. Hipertensiunea poate fi cauzată de o glandă tiroidă care este fie hipoactivă, fie hiperactivă. 

Tratamentul tensiunii mărite

Standardul actual de tratament este tratarea tensiunii mărite cu medicamente. Deși este o modalitate fantastică de tratament general, aceasta nu tratează cauza care stă la baza tensiunii arteriale ridicate. Acest lucru se datorează în parte unui sistem medical defectuos, în care medicii sunt limitați în timpul petrecut cu pacienții pentru a găsi problemele de bază.


La fel ca în cazul diabetului de tip II, stilul de viață al pacientului este frecvent criticat. Chiar dacă variabilele legate de stilul de viață, cum ar fi alimentația, exercițiile fizice și răspunsul la stres pot contribui la hipertensiune, la fel ca și în cazul diabetului, această abordare simplificată este greșită. Tratamentul variabilelor pe care le controlăm este esențial pentru gestionarea pe termen lung a hipertensiunii arteriale, dar trebuie luați în considerare și factorii genetici, de mediu și nutriționali.

Reducerea șanselor de apariție a hipertensiunii arteriale

Adevărul este că modificarea stilului de viață poate reduce drastic tensiunea arterială. Pentru a controla în mod corespunzător hipertensiunea arterială, experții propun următoarele modificări ale stilului de viață:

  1. Reduceți stresul. Anxietatea, izolarea socială, deznădejdea și furia sunt exemple de stres emoțional cronic care pot contribui la creșterea tensiunii arteriale. Experții sfătuiesc să vă acordați timp pentru a vă analiza cauzele stresului și, dacă este fezabil, să le eliminați.
  2. Slăbiți câteva kilograme. Pe măsură ce crește greutatea cuiva, crește și tensiunea arterială. Una dintre cele mai semnificative și eficiente abordări pentru tratarea hipertensiunii arteriale este pierderea în greutate. Puteți scădea tensiunea arterială cu 1 mm Hg pentru fiecare două kilograme pe care le eliminați.
  3. Exercițiile fizice regulate sunt esențiale. O activitate fizică consistentă (30 de minute în fiecare zi) poate scădea considerabil tensiunea arterială.
  4. Alimentație sănătoasă. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) constă într-o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și avocado, și cereale integrale. Pe lângă mesele nutritive, este esențial să limitați consumul de cofeină, sare și zahăr. Chiar și o mică scădere îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și scade tensiunea arterială. În loc de sare, încercați să adăugați condimente.
  5. Renunțați la fumat. O singură țigară crește tensiunea arterială, iar nivelul rămâne ridicat mult timp după ce țigara este stinsă. Renunțarea la fumat vă poate reduce riscul de boli de inimă, vă poate îmbunătăți starea generală de sănătate și vă poate prelungi viața.

Suplimente și remedii naturale pentru tensiune mărită

Ce se administrează în cazul tensiunii mărite? Este posibil să fiți neliniștit în legătură cu administrarea medicamentelor recomandate dacă ați fost diagnosticat cu tesniune mărită. Vestea bună este că există metode naturale și eficiente pentru scăderea tensiunii arteriale. Unele suplimente alimentare combinate cu modificări ale stilului de viață pot fi destul de eficiente - și fără efecte secundare neplăcute. Dacă reușiți să vă reglați tensiunea arterială cu ajutorul unui stil de viață sănătos și al suplimentelor naturale, este posibil să puteți reduce la minimum, amâna sau elimina complet medicația. Consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru informații despre tratamentele alternative pentru hipertensiune, cum ar fi:

  • Extractul din frunză de măslin duce la scăderi semnificative ale tensiunii mărite.
  • Magneziul are un efect direct asupra gestionării tensiunii arteriale.
  • Potasiul este un regulator crucial al tensiunii arteriale.
  • Berberina ajută la o digestie adecvată a colesterolului, precum și la activitatea cardiacă.
  • Sfecla roșie și taurina pot fi o combinație eficientă de vasodilatator natural. O linguriță mare de pulbere de două ori pe zi, amestecată cu o jumătate de linguriță de pulbere de taurină de două ori pe zi, este doza recomandată.
  • Usturoiul este un fluidifiant natural al sângelui și ajută la reducerea particulelor de colesterol LDL în exces.


299.00 Lei 247.00 Lei
00Zile
00Ore
00Minute
00Secunde

Încheiere

Hipertensiunea arterială, cunoscută adesea sub numele de tensiune arterială ridicată, este o afecțiune răspândită, tratabilă, dar uneori neglijată. De obicei, este fatală în ciuda faptului că nu există simptome de tesiune mare. Atunci când este identificată, poate fi tratată cu o combinație de modificări ale stilului de viață, terapii naturale și produse farmaceutice. Hipertensiunea arterială are o varietate de cauze, forme și terapii. Obținerea unui diagnostic precis și cunoașterea hipertensiunii arteriale reprezintă un prim pas important pentru o sănătate mai bună.

Abonează-te la Newsletter

Nume:

Prenume:

Email: